Archief | Zondag 17 maart 2013 - 22:04 | Bron:

Antwerp Urban Trail lokt meerwaardezoekers

Citta Antwerp Urban Trail 2013

De 1e Citta Antwerp Urban Trail heeft zijn belofte ingelost. Een zondagochtendjogging voor sportievelingen in een stad die graag haar mooiste plekjes toont. Antwerpen Europese Sporthoofdstad waardig. Ook al werd het meer genieten dan lopen tegen de tijd. Tot ieders tevredenheid komt er volgend jaar een nieuwe editie.

Hooggespannen verwachtingen, dat was duidelijk toen het maximum van 4.000 deelnemers voor een Antwerpse Urban Trail snel bereikt werd. Het weer werkte tot grote verrassing van velen niet tegen, en een ervaren organisatie als Golazo Sports zorgde ervoor dat grote tegenvallers of ongelukken werden vermeden. Samengevat een geslaagd initiatief dat vraagt naar meer.

De deelnemers hebben het zich niet beklaagd dat ze zondag vroeg uit hun bed moesten komen om tijdig aan de start te staan. Antwerpen was om half tien nog niet wakker en de lopers liepen de eerste kilometers in een stille stad. Hier en daar een enkeling die kwam supporteren. Louis, de bekendste bewoner van het Astridplein, stond wel paraat.

'De Gruunpleuts, de Meier, de Kaaserloa'
Maar de aandacht ging naar andere zaken zoals het zicht op de kerktorens van Antwerpen die verrassend om de hoek opdoken. Het was uitkijken naar de monumenten waar er dwars werd doorgelopen. Voor velen was het een ontdekking. Antwerpenaren beseften dat ze hun eigen stad niet goed kennen. Velen namen de tijd om als echte toeristen foto's te nemen. Wat de Kennedytunnel is voor de 10 miles is het stadhuis voor de Urban Trail van Antwerpen. Lopen op de trappen naar het Schoon Verdiep, het spreekt tot de verbeelding van elke Antwerpenaar. Park Spoor Noord oogste bijval, alsook de binnentuin van het hof van Liere of het Felixpakhuis waar velen voordien nog nooit een voet hadden gezet. Ambiance was er in het Centraal Station waar menig reiziger de tijd nam om te supporteren, in de Cargo-Loods van Park Spoor Noord waar de breakdance-acts van de jonge gastjes algemene bewondering uitlokten, en in de Blauwtorentunnel met de sterke akoestiek van de doedelzakspelers. Verrassend ook de afwisseling tussen de verschillende wijken. Rond de Pelikaanstraat waren de Chassidische Joden al vroeg op pad. Even verder in Antwerpen-Noord werd het autoverkeer niet geregeld door de signaalgevers van de organisatie maar door politiemensen.

Lopen tegen het uurwerk of genieten
12 km lopen is een mooie afstand. Maar de trappen en niveauverschillen maken het wel wat zwaarder dan men verwacht, en dat voel je aan je dijen. De Blauwtorentunnel is steiler maar korter dan de Konijnenpijp. En er werd nog een kunstmatige brug ingelast op het Astridplein, van het type waar je eerder Sven Nys dan lopers verwacht.

De zandloperstart vermeed overbelasting waardoor lopen in smalle steegjes moeilijk wordt. Met kasseien was het bovendien uitkijken om valpartijen te vermijden. Velen kozen, waar mogelijk, voor het voetpad. Hoge buizen op betonnen paaltjes of bordjes met de vraag om te ritsen hebben ongevallen vermeden zodat het Rode Kruis niet extra heeft moeten ingrijpen.

Aan de trappenstraat dicht bij Park Spoor Noord was het enkele minuten aanschuiven, en bij de Vlaeykensgang liep het even mis. Het is al een uitdaging om 4000 mensen door de smalle woongang met grote kasseien te laten lopen. Maar 't Stad is van iedereen. Dat dacht tenminste een stadgids die met een groep Amerikaanse toeristen gekozen had voor een andere ingang en de gang blokkeerde. De Amerikanen hebben sportief gesupporterd, maar gedurende een klein kwartier werden de lopers onmiddellijk naar het volgende monument gestuurd. Dit alles maakt lopen met een chip een beetje absurd. Wat wel mogelijk is in de 10 miles is dat niet in de Antwerp Urban Trail.

Citta Antwerp Urban Trail 2014 ligt reeds vast
Mooi werk van de organisatie voor deze eerste editie. Ze kon rekenen op algemene goedkeuring. Als volgend jaar het aannemen en teruggeven van de sporttassen iets vlotter gaat lijkt een jaarlijkse herhaling een evidentie.

Greg Broekmans van Golazo Sports heeft reeds aangekondigd dat die zal doorgaan op zondag 16 maart 2014. Het wordt een uitdaging om dezelfde kwaliteit aan te bieden. De Antwerp Urban Trail is een run voor meerwaardezoekers, waar de loper wil verrast worden en genieten. De 10 miles is een wedstrijd tegen het uurwerk, ook al is het profiel als leeftijd en geslacht van de deelnemers van beide wedstrijden hetzelfde. Het wordt moeilijk om aan de verleiding te weerstaan om meer deelnemers toe te laten wat niet spoort met dezelfde kwaliteit en beleving. De deelnemers van dit jaar zijn er zich van bewust dat ze er snel moeten bijzijn als de inschrijvingen voor de editie van 2014 worden geopend.

antwerpen  |  sport  |  Citta Antwerp Urban Trail  |  lopen  |  urban trail antwerpen

Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen