Archief | Zaterdag 16 maart 2013 - 14:32 | Bron: Anieuws

Antwerp Urban Trail loopt dwars door geschiedenis van Antwerpen

Steen

De Citta Antwerp Urban Trail 2013 is niet alleen een sportieve uitdaging maar ook een ochtendlijke verkenningslooptocht langs charmante steegjes en pleintjes van een nog ingedommelde stad. Bovendien wordt er dwars door verschillende monumenten gelopen waardoor de tocht iets heeft van een open monumentendag. Voor de lopers die verkiezen al lopend te genieten, biedt Anieuws je deze korte handleiding van Antwerpse Monumenten die op het parcours liggen.

12 km op 1 zondagochtend langs verschillende Antwerpse wijken, als het weer meezit (?!?) wordt het een unieke koers.

Op het traject word je getrakteerd op een sightseeing langs 3 monumentale kerken, door 3 tunnels, het unieke Antwerpse stadhuis inclusief een bezoek aan het Schoon verdiep, en loop je dwars door verschillende beschermde monumenten die de geschiedenis van een rijke en zelfbewuste stad tonen van de gouden 16e eeuw tot nu.

Tussen start en 1e monument
We verkennen eerst de St Andrieswijk. In de Lange Ridderstraat zie je 1 van de 9 stripmuren die Antwerpen rijk is : Sus Antigoon stripfiguur van geestelijke vader Willy Vandersteen komt links uit het eiland Amoras gevlogen. Via de Vrijdagmarkt komen we op de Groenplaats terecht . Op dit voormalig kerkhof van de OLV-kerk zien we de kathedraal in haar volle glorie. De gotische toren is de mooiste ter wereld zeggen de Antwerpenaren en ze kunnen gelijk hebben. Het is het landmerk van Antwerpen en dat moet zo blijven. Er mag in Antwerpen niet hoger gebouwd worden dan de 123 meter hoge kathedraaltoren. Via de Kathelijnevest bereiken we de Meir en draaien we de Stadsfeestzaal binnen.


1. Stadsfeestzaal
Feestzaal uit het begin van de 20e eeuw. Deed bijna 100 jaar dienst als zaal voor feesten, bals, en evenementen als de boekenbeurs. Werd geklasseerd maar brandde totaal af in 2000. Na 3 jaar restauratie opende de zaal opnieuw als luxueus schoppingcenter in 2007. De binnenkant ziet er nu exact uit als de oorspronkelijke zaal. Let rechts op de glazen koepel met bladgoud, de monumentale trap en op de eiken vloer. De achteruitgang naar het Hopland werd bij de restauratie toegevoegd.

2. Blauwtorentunnel
241 m lange tunnel onder de Leien in de richting van het Stadspark. Er zijn 3 Leientunnels die sinds 2008 het verkeer helpen om de stad snel te verlaten, maar vele automobilisten mijden de tunnel (o.a. uit angst voor de flitspalen met max snelheid van 30 km/u) En dan zeggen dat er immense inspanningen werden geleverd om de ondergrondse resten van het 16e eeuwse Spaans bastion, dat behoorde tot de stadswallen en die in de weg lagen van de tunnels, te behouden. Men heeft de stenen kolossen enkele meters laten zakken. De tunnel is genoemd naar de Blauwtoren die zich bevond op het gelijknamige plein, naast de Frankrijklei. Deze Middeleeuwse kruittoren en sluizencomplex uit de 14e eeuw, genoemd naar het blauwe leien dak, werd einde 19e eeuw afgebroken bij de aanleg van de Leien, ondanks fel protest. Deze smalle tunnel is een echte kuitenbijter. Hou wat reserve om niet stil te vallen op de steile uitrit.

3. Stadspark
Driehoekig park dat op het einde van de 19e eeuw, na afbraak van de verdedigingswallen werd aangelegd, op de plaats waar voordien Fort Herentals lag, ter verdediging van de stad. Parkontwerper Keilig maakte er een echte Engelse flaneertuin van met een unieke bomenverzameling. Deze tuin is als bij mirakel goed bewaard gebleven, ook al is het oorspronkelijk ontwerp vaak bedreigd geweest en is het huidige park kleiner geworden door de verbreding van de omliggende straten. In 2004 stond de vijver bijna droog na werken aan de Leien, en in 2009 was er opschudding omdat het stadsbestuur plannen had voor de heraanleg naar een meer open park, waarop het voorlopig werd beschermd als monument. De Antwerp Urban trail loopt dwars door het glooiende park. Het parcours gaat bergop naar de prachtige hangbrug over de vijver. (uniek ook omdat loopkoersen in Antwerpen meestal tunnels verkiezen ipv bruggen). Links en rechts zie je beelden van politieke en militaire personaliteiten. Het stadspark is een geliefkoosde plek van de Joodse gemeenschap die er tijdens hun nieuwjaar brood in de vijver gooit als symbool voor het verdrinken van de zonden van het voorbije jaar.
We lopen rond de vijver en verlaten het park langs de Quinten Metsyslei, kruisen de Pelikaanstraat en lopen onder de spoorberm.

4. Centraal Station
De Middenstatie, ook wel de spoorkathedraal genoemd, werd ruim 100 jaar geleden opgetrokken na de vergroting van de stad door het afbreken van de stadswallen. We bereiken het station via de diensttunnel tussen de Zoo en het station. Het is een koninklijk station gesponsord door koning Leopold II die zelf architect Delacenserie aanstelde. In de reuzenkoepel van de met marmer bekleedde lokettenzaal zie je de sierlijke gouden letter L. Het Centraal station van Antwerpen rijft de laatste jaren na de vernieuwing, waarbij meerdere sporen op verschillende niveau's werden toegevoegd, de ene na de andere internationale prijs binnen. Het werd verkozen tot het 4e mooiste station ter wereld. En dan zeggen dat dit levend monument in 1975 werd beschermd om afbraak te vermijden.

In de Seefhoek
Via de De Keyserlei die zijn keizerlijke allures wat heeft verloren na de heraanleg, draaien we rechts naar de Rooseveltplaats en komen we in de Seefhoek. Na een lang stuk van een kleine km komen we aan het St Jansplein maar draaien we onmiddellijk rechtsaf richting park Spoor Noord. Als je links kijkt zie je op het plein op een hoge sokkel nog het beeld van vliegenier Pepto Bismo staan van kunstenaar Panamarenko die bijna heel zijn leven in de Seefhoek heeft gewoond. Zijn opvallende woning ligt iets verderop aan de Biekorfstraat.

5. Park Spoor Noord
Het park is sinds enkele jaren in de zomer de plek bij uitstek waar de Antwerpenaar komt genieten van de zon en een drankje in een strandstoel. Hier ziet men geen bomen, het lijkt op een grote wei met een fontein, skateparken, fiets- en wandelpaden, en een loods. Het is een deel van een voormalig spoorwegemplacement waar de NMBS 100 jaar lang treinen parkeerde en onderhield, dicht bij de oude dokken waar in de 19e eeuw nog de Ijzeren Rijn rond toerde die de Antwerpse haven verbond met het het Rijnland. In de wijk Antwerpen-Noord werd daardoor de Seefhoek afgescheiden van de Dam en Stuyvenberg. Deze grauwe plek veranderde in 2008 in een groene plek. Het park kreeg verschillende prijzen voor geslaagde stadsontwikkeling.

6. Felixarchief
Het Eilandje is de plaats van de oude dokken die in opdracht van Napoleon werden gegraven en die de haven opnieuw een boost gaven. In de omgeving vind je dan ook nog pakhuizen die eraan herinneren waar het havengebeuren zich in de 19e eeuw afspeelde. Het Felixpakhuis, niet ver van het MAS, zo genoemd naar zijn architect Felix Pauwels, is het paradepaardje van de pakhuizen. In 2006 werd dit prachtige gebouw met 22 vierkante km stapelruimte, gerenoveerd. Sindsdien is het de vaste stek van het stadsarchief. We lopen door de binnenstraat die het pakhuis middendoor snijdt. Tegen de muur zie je nog de grote wielen van de hydraulische jiggerkranen die tot 1975 vooral tabak naar boven trokken. Opgelet voor de deurdrempel aan de in- en uitgang van de straat. Minder goed verliep het met het Zeemanshuis uit de jaren 50 waar er wordt voorbijgelopen na het kruisen van de Brouwersvliet. Er rest enkel nog de resten van de recente afbraak op een immens terrein, en voorlopig weet men nog niet wanneer de nieuwe bebouwing zal starten.

7. Hof van Liere
De kern van de Antwerpse universiteit ligt in het 16e eeuwse Hof van Liere, vroeger ook wel St Ignace of 'de Jezu%uFFFDeten' genoemd. Aanvankelijk was het eigendom van Antwerps burgemeester Van Liere die het Prinsenhof liet optrekken. We lopen rond de prachtige binnentuin. De arcades langs de zijkant vormen het oudste gedeelte van het complex. Een eeuw later zouden de Jezi%uFFFDten er een middelbare school oprichten tot de orde werd afgeschaft. In de jaren 60 wordt er de handelshogeschool gehuisvest, later de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius genoemd, die later fusioneerde tot de universiteit Antwerpen. We verlaten de universiteit via de uitgang van de Grote Kauwenberg.

En we krijgen niet genoeg van de Jezu%uFFFDeten. Op het gezellige Conscienceplein waan je je in Itali%uFFFD. Links zie je de gevel van de barokke Carolus Borromeuskerk die waarschijnlijk nog werd getekend door Rubens in opdracht van de Jezu%uFFFDeten. Het is een 17e eeuws pronkstuk van de Contrareformatie toen de katholieke kerk haar macht herstelde met de hulp van de Jezu%uFFFDeten.

8. Vlaeykensgang
We komen terug naar de historische binnenstad en nu volgen de monumenten zich in snel tempo op. In de Oude Koornmarkt duiken we in de Vlaeykensgang die bewijst hoe dicht de mensen op elkaar woonden in een omwalde stad. In de 16e eeuw was het de woonplaats van de schoenmakers, in de 19e eeuw een ghetto van armen. Dank zij antiquair Axel Vervoordt werd dit pareltje in de jaren 60 gered van afbraak. U loopt hier in een priv%uFFFD-domein, en %uFFFD%uFFFDn van de meest exclusieve woonplekken in de stad. Opgelet : de woongang is erg smal en de kasseien in het eerste gedeelte maken het lopen erg moeilijk. Doe het rustig aan en geniet. We komen de Vlaeykensgang uit via de Hoogstraat en dan gaat het in rechte lijn naar de Grote Markt.

9. Stadhuis
Het stadhuis is het stenen symbool van de economische macht van de stad tijdens Antwerpens gouden eeuw. Het stadbestuur liet in de 16e eeuw een nieuw stadhuis bouwen dat opvallend, groot en mooi moest zijn. Architect Cornelis De Vriendt heeft zich perfect gekweten van zijn taak. Vooral van buiten is het stadhuis een beauty, van binnen ziet het er anders uit. En dat komt vooral door de Spaanse garnizoensoldaten die het stadhuis tijdens de Spaanse furie afbrandden. De verontwaardiging was zo groot dat het stadsbestuur later vlak achter de hoofdingang van het heropgerichte stadhuis een zwarte marmeren plaat liet aanbrengen die het drama in herinnering brengt. We lopen dus binnen via de ingang aan de Grote Markt en draaien aan die herdenkingsplaat, naar links de trappen op naar het Schoon Verdiep. De binneninrichting dateert van de 19e eeuw. Het glazen dak en de trap werden pas in die periode toegevoegd. Opletten voor valpartijen bij het bestormen van de trap. De organisatie heeft een speciaal tapijt lagen leggen, maar het is mogelijk dat hier een alternatieve versie van de Val van Antwerpen wordt opgevoerd. We verlaten het stadhuis langs de zij-ingang van het gebouw naar de Braderijstraat op weg naar het Vleeshuis.

10. Het Vleeshuis
Het huis van de machtige ambacht en de gilde van de beenhouwers is een kolos van een gebouw dat sinds de 16e eeuw al alles heeft meegemaakt. Hier werd het vlees gesneden en verkocht tot in de 19e het slachthuis in de lange Lobroekstraat werd geopend. Dit gotische gebouw was zo groot dat het werd gebouwd over de burchtgracht. Op deze plaats onstond het oeroude Antwerpen op een verhoogd stuk grond tot in de Schelde. En dat zullen we geweten hebben. We lopen rond het gebouw. Eerst langs de lange trappen naar beneden, waar we links de Poesjenellenkelder passeren, en dan via de 3e tunnel van de koers onder het gebouw en via de Bloedberg, te herkennen aan de calvarieberg tegen de muur van het Vleeshuis, terug naar boven.

Dan gaat het links via de Vleeshouwersstraat terug naar beneden richting Veemarkt. Hier werd het vee verzameld dat nadien werd versneden in het Vleeshuis. Maar we bewonderen langs de rechtse zijde vooral de 17e eeuwse St Paulus-kloosterkerk van de dominicanen. De kerk werd vooral bekend na de brand die in 1968 het dak verwoestte. De heroische verhalen van hoertjes uit het Schipperskwartier die samen met hun klanten de kunstwerken van de kerk in veiligheid brachtten worden sindsdien nog steeds voor waarheid verteld.

11. Het Steen
Via de trappen aan de noordzijde lopen we het Steen binnen. Het oudste gebouw van Antwerpen, werd gebouwd in de 10e eeuw als ambtswoning van de markgraaf. Het staat nu alleen tegen de Schelde, maar het maakte deel uit van de burchtzone omringd door een wal. Het ziet er uit als een sprookjeskasteel van Disney, maar het was jarenlang de plaats van dramatische taferelen. De ijzeren hertog van Alva liet er in opdracht van de Spaanse koning de opposanten terechtstellen, en vooraleer het zeevaartmuseum er werd gevestigd (ondertussen verhuisd naar het MAS) was het een gevangenis. We lopen langs de wandelbrug naar het Steenplein en zien het spandoek hangen en de vele supporters.

Proficiat, u heeft het gehaald.

Zie voor praktische details van de Antwerp Urban Trail naar de Anieuwskalender van 17 maart 2013

Antwerpen  |  jogging  |  loopkoers  |  sport  |  antwerp urban trail  |  Europese sporthoofdstad 2013  |  geschiedenis

Zie ook

Antwerp 10 miles

Maandag 23 april 2012
Antwerp 10 miles & Marathon breekt record

Blauwe Toren

Woensdag 17 november 2010
Middeleeuwse Blauwe Toren blootgelegd


Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen