Archief | Zaterdag 02 november 2013 - 22:56 | Bron: Anieuws

Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen

boeken van Antwerpse Stadsgidsen van KGvA

Antwerps toerisme is meer dan wandelingen langs historische monumenten en in musea. Dat bewijzen de Antwerpse stadsgidsen van de Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen (KGvA) die hun kennis en ervaringen te boek hebben gesteld. In hun 2e uitgave waarin de regio tussen de Leien en de Singel wordt behandeld vinden we naast historische feiten en duiding, ook tips, straffe verhalen, foto"s en weetjes. Genoeg om het échte Antwerpen te leren kennen. En een sterke incentive om de koekenstad te verkennen.

Tussen Leien en Singel in 10 delen
De Spaanse wallen van de oude vestingstad hebben op het einde van de 19e eeuw plaats gemaakt voor de Leien. Tegelijkertijd werd een ruimere verdedigingsgordel rond Antwerpen aangelegd, de Brialmontomwalling, wat nu de Singel is geworden. De tussenliggende regio wordt door stadsgidsen ingedeeld in 10 deelgebieden die in het boek elk met een handige kleur worden aangeduid op een Antwerps stadsplan.

De 3 eerste handelen over de Leien. Waarschijnlijk de meest gebruikte verkeersweg in het Antwerpse centrum. Weinigen merken de mooie huisgevels op die de Leien doen uitstijgen boven een gewone autoweg. De stadsgidsen brengen het verhaal achter de gevels. Andere typische wijken zijn het hippe Zurenborg, de Jodenbuurt rond het Centraal Station, het Astridplein en het aansluitende Chinatown of de multiculturele Seefhoek en Stuyvenberg. Ook de groene deelgebieden komen aan bod zoals het Stadspark, en de Zoo. Het Centraal Station, dat sinds de restauratie tot één van de mooiste stations ter wereld werd gepromoveerd, krijgt een apart hoofdstuk.

Zo mooi is Antwerpen
Dat Antwerpen het mooiste stadhuis heeft ter wereld, daar is elke Antwerpenaar van overtuigd. Maar er zijn nog andere mooie plekjes die haast niemand kent. Zoals de andere kerken naast de 5 monumentale kerken in het stadscentrum. De Sint-Laurentiuskerk aan de Markgravelei, de Sint Willibroduskerk in de Kerkstraat of de Sint-Michiel en Sint-Petruskerk aan de Amerikalei, zijn alleen bekend bij de buurtbewoners. Dit gaat ook op voor de gezellige groene plekjes als het Hof van Leysen.

Ontdekkingen en nostalgie
De stadsgidsen nemen de lezer in hun boek mee naar plaatsen die men zonder gids nooit zou kennen. Niet iedereen durft een deurtje te openen om te zien wat er zich achter bevindt. Maar zo ontdek je bijvoorbeeld een aantal woongangen als de Neefsteeg in de Stuyvenbergwijk. De foto"s uit de oude doos tonen ons bovendien verrassende beelden over hoe het vroeger was of wat er ondertussen is verdwenen. Door de degelijke historische kennis van de Antwerpse stadsgidsen kan men de huidige stadsgezichten of de straatnamen ook beter begrijpen.

Straffe verhalen
Een stadsgids komt nogal wat tegen. Tal van indianenverhalen en anecdotes, maar ook onverwachte vragen of reacties van toeristen die voor het eerst Antwerpen bezoeken. En omdat stadsgidsen zelf (Antwerpse) verhalenvertellers zijn, konden ze het niet laten om die te verwerken tot sraffe verhalen. Ze vormen een originele afwisseling tussen de andere informatie.

Echte Antwerpenaren
Een echte Antwerpenaar geeft belangrijke mensen, dieren of gebouwen een voornaam of een aangepaste naam. In het boek maak je kennis met Gust (de (wereld)beroemde gorilla), Jefke (van de Zoologie), de "Mot" (een huis in Zurenborg,) of het nieuwe stalleken van Bethlehem (de Sint-Michiel en Sint-Petruskerk) Kortweg, de Antwerpse kijk op tal van bezienswaardigheden. In de "wist u dat" rubriek worden verhalen vaak vervolledigd met "la petite histoire".
Zo wordt in het boek de koekenstad niet enkel bekeken door het oog van de stadsgidsen maar ook door dat van de echte Antwerpenaren Een ideale combinatie voor de betere stadsgids van Antwerpen.

Antwerpse districten in deel 3
Het tweede boek is nog maar pas op de markt of de stadsgidsen denken al aan het volgende. Daarin zal de focus gericht worden op de Antwerpse districten.

Antwerpen door het oog van de stadsgidsen is een lees- en kijkboek voor het grote publiek. Praktische informatie en tips worden gebundeld per deelgebied waardoor het boek meer dan eens kan geraadpleegd worden. Zij het niet tijdens een wandeling, want het grote boekformaat is niet handig voor onderweg. Maar het is een must voor diegenen die vrienden en kennissen zelf willen gidsen langs minder gekende plekjes van Antwerpen.


"Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen - Deel 2 : Tussen Leien en Singel" van de Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen vzw is uitgegeven bij Davidsfonds Uitgeverij in 2013 (29,95€). Ook Deel 1 : Tussen de Schelde en de Leien, is nog te verkrijgen. (29,95€)

Meer info
http://www.antwerpsestadsgidsen.be of http://www.davidsfonds.be

Antwerpen  |  toerisme  |  stadsgids

Zie ook

archeologische opgravingen in St Jacobskerk

Donderdag 28 februari 2013
Geeft St Jacobskerk haar geheimen prijs?


Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen