Archief | Woensdag 13 september 2006 - 15:54 | Bron: O radio (tj)

Eerste kindje na nieuwe operatietechniek tegen baarmoederhalskanker

In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is maandag een 29-jarige vrouw bevallen bij wie vorig jaar een gedeelte van de baarmoeder werd weggehaald. Toen werd vastgesteld dat de vrouw baarmoederhalskanker had. Omdat er maar een gedeelte van haar baarmoeder werd verwijderd. kon de vrouw toch zwanger worden. Het is de eerste maal dat dit in Vlaanderen gebeurt.

Begin 2005 werd de vrouw geopereerd. De artsen van het UZA verkozen toen een radicale trachelectomie. een nieuwe techniek waardoor de vrouw na de ingreep toch nog zwanger kon worden. Bij zo een operatie wordt het baarmoederlichaam gespaard door alleen de vaginatop en baarmoederhals met omringend weefsel en lymfeklieren te verwijderen. Daarna wordt het baarmoederlichaam terug op de vagina vast gemaakt. Na een wachttijd van zes maanden na de ingreep werd de vrouw spontaan zwanger. Maandag is ze door middel van een keizersnede bevallen. Op korte termijn lijkt de nieuwe techniek veilig en oncologisch gelijkwaardig aan de standaardoperatie. De kans om zwanger te worden lijkt nadien 15 tot 20 procent lager te liggen dan bij andere vrouwen. Daarbij ligt ook het risico op vroeggeboorte hoger. Door dit probleem wordt er een beursnaad rond de uitgang van het baarmoederlichaam geplaatst. De eerste zwangerschap na deze techniek was in 1998. Van toen af zijn er wereldwijd ongeveer 160 van deze ingrepen uitgevoerd. De helft van die patiŽnten werd moeder van een voldragen kind.


Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen