Archief | Woensdag 04 april 2012 - 16:56 | Bron:

Kittel wint Scheldeprijs 2012

Marcel Kittel

Een Duitse winnaar voor de 100st editie van de Schelderprijs Het werd een jubileumeditie zonder uitschieters, maar zoals steeds eindigde de koers op een spurt van het peleton in een kletsnat Schoten.

De 100e editie startte zoals steeds onder een lentezon en voor het eerst op het Eilandje naast het MAS.

Zoals andere jaren is de Scheldeprijs een koers voor spurters. Voor hen werd ook de aankomstlijn licht aangepast om spectaculaire valpartijen te vermijden waar deze wielerwedstrijd een patent op heeft. En dat is grotendeels gelukt.

Mark Cavendish, drievoudig winnaar, gaf 's morgens forfait. Hij werd vandaag voor het eerst vader, en verkoos een plaats naast vrouw en dochter ipv in het peleton. Spurtbom Tyler Farrar, de winnaar in 2010, nam de plaats van Sep Vanmarcke over als kopman van Garmin-Barracuda. Greipel van Lotto-Belisol Team toonde zich attent en zenuwachtig naar het einde van de koers. En dan was er nog Tommeke Boonen die niet kon verbergen dat hij goede benen heeft. Toch mikte de ploeg van Boonen op een overwinning van hun ploeggenoot, de Italiaan, Chicchi. Boonen moest zich sparen voor Parijs-Roubaix van volgende zondag. Op de kasseien van de Broekstraat wou hij zich nog even testen, maar voor de rest hield hij zich gedeisd.

Op 70 km van het einde reden er 7 renners voorop. De Chinesen tonen ook ambitie op andere terreinen dan de economie. Hun landgenoot Wu Kin San van Champion System liet zich opmerken in deze ontsnapping. En ook de ervaren Kevin Hulsmans van Farnese die een goed seizoen rijdt. De voorsprong van deze kopgroep slinkte zienderogen naar het einde van de wedstrijd.

Toen het tijdens de laatste plaatselijke ronden in Schoten begon het te regenen volgden er toch enkele kleinere valpartijen. Dat deed het ergste vrezen voor de eindsprint. Maar de renners reden opvallend voorzichtig. Toch vielen er nog velen op het ondertussen kletsnatte wegdek.

Hulsmans met de Chinees in zijn spoor probeerde het nog op 25 km van het einde. Uiteindelijk begonnen vier renners met lichte voorsprong aan de laatste ronde op 16 km van de eindmeet, maar het peleton haalde de ontsnapte renners in op 10 km van de eindmeet.

Zoals steeds eindigde de Scheldeprijs in een spurt, en won Kittel van Argos Shimano de jubileumeditie van de oudste Vlaamse koers voor Tyler Farrar. En zoals steeds met een flinke valpartij, deze keer na de eindmeet.

Scheldeprijs  |  Kittel  |  Farrar  |  Greipel

Zie ook

Het eilandje, wielrennen

Dinsdag 03 april 2012
100ste Scheldeprijs start aan MAS


Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen