Archief | Maandag 12 januari 2015 - 10:33 | Bron: Anieuws

Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Antwerpen viert Verloren Maandag

De Antwerpenaar houdt zijn tradities in ere. Op de eerste maandag na Drie Koningen wordt Verloren Maandag gevierd. In vele cafés worden vaste stamgasten op worstenbrood getrakteerd. En de bakkers kunnen rekenen op een grotere omzet door de verkoop van appelbollen en worstenbroden. Een topdag voor alle bakkers van 't stad.

In de winter zijn warme worstenbroden of appelbollen de ideale lunch. Het is de gewoonte om deze in bladerdeeg gerolde lekkernij te eten in de periode na de feestdagen, ook al is de verkooppiek op Verloren Maandag.

Middeleeuwse traditie
Het is een traditie die teruggaat tot in de Middeleeuwen maar die geen eenduidige verklaring heeft.

De maandag was verloren omdat er niet werd gewerkt. De ambtenaren moesten dan de eed afleggen en dat ging gepaard met feestelijkheden. Men spreekt soms ook van verzworen maandag. Ofwel was het de stad die ambtenaren na de receptie een goedkoop vleesbroodje voorschotelde, ofwel waren het de havenarbeiders die na nieuwjaar op kosten van hun natiebaas op café een glas mochten gaan drinken.

En de caféhouders deden er alles aan om hun vaste gasten zo lang mogelijk te houden. Zij trakteerden op gebraden vlees en gebakken brood. Vanaf 1880 werden beiden gecombineerd en was het worstenbrood geboren.

In de jaren '60 van de vorige eeuw wordt de traditie veralgemeend en zouden Antwerpse bazen hun personeel trakteren op worstenbrood of een appelbol.

Antwerpse traditie
Het is een typisch Antwerpse traditie. Het is dan ook een Antwerpse slager,Louis Stas, die in samenwerking met bakker Theo Bruers uit de Bredestraat in Sint Andries, een dubbel worstenbrood op de markt heeft gebracht.

Daarom ook overhandigt de Antwerpse beroepsvereniging voor het brood- en banketbedrijf op Verloren Maandag worstenbroden en appelbollen aan het stadsbestuur en 2 dienstencentra van het Zorgbedrijf Antwerpen.

verloren maandag  |  worstenbrood  |  appelbol  |  antwerpen

Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen