Archief | Dinsdag 18 februari 2014 - 02:15 | Bron: Anieuws

Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

pontonbrug over Schelde september 2013

De herdenking van de Groote oorlog in Antwerpen is reeds een half jaar voor de officiële start begonnen. Op de eerste dag van de ticketverkoop voor de wandeling over de schepenbrug in oktober, werd het Infopunt “Antwerpen 14-18” in het Stadhuis overrompeld door belangstellenden. Een voorteken van een geslaagd Antwerps herdenkingsprogramma?

Antwerpen kiest voor een (vredes)brug
De Antwerpenaar heeft altijd al een moeilijke relatie gehad met bruggen over de Schelde De vermaledijde Lange Wapper (alhoewel niet over de stroom) werd weggestemd bij de volksraadpleging naar aanleiding van het Oosterweeldossier. Het voorstel voor een transbordeur, een soort meccanobrug werd op het einde van de 19e eeuw weggelachen wegens te lelijk. Maar om via een schepenponton van het Steen naar Linkeroever te stappen staat men in de rij. Het gaat dan ook om een tijdelijke vredesbrug die één van de tragische momenten in de Antwerpse geschiedenis moet in herinnering brengen. Bijna 100 jaar geleden vluchtten vele Antwerpenaren voor de aanstormende Duitsers naar Nederland, Engeland, Frankrijk of het stukje België achter de Ijzer, via een schepenbrug die het Belgisch leger over de Schelde had gelegd. Het werd voor vele Sinjoren een traumatische ervaring, die is blijven voortleven bij de volgende generaties.

Dit is dan ook een belangrijke reden waarom vele mensen deze historische tocht willen overdoen. De familieverhalen staan in het geheugen geprent zegt Ann Govaert, verantwoordelijke communicatie van het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen. Wie er ook bij zal zijn is de oudste inwoner van Antwerpen, Josée Heyrman, die 100 jaar geleden reeds te voet de Schelde overstak. Maar er is meer. De natuurlijke biotoop van de Antwerpenaar ligt dicht bij de Schelde. De stroom te voet oversteken is voor velen een unieke, tot de verbeelding sprekende, uitdaging. Van hetzelfde kaliber als lopen door de Kennedytunnel of door het stadhuis met de Urban Trail.

Een militair precisiewerk
Ook voor de militairen die de brug over de stroom moeten leggen is het een uitdaging. Een schepenponton over de Schelde met sterke stroming vraagt voorbereiding. 100 jaar geleden legden “pontonniers” van het Belgische leger in 1 week 3 bruggen over de Schelde in Antwerpen. Vorig jaar werd reeds geoefend voor de vredesbrug van 2014. Het wordt een internationale samenwerking van de Belgische met de Nederlandse genie, de leverancier van de pontonboten die, o ironie, van degelijke Duitse makelij zijn. De huidige versie heeft dan ook meer weg van een stabiele autostrade ipv de smalle schepenbrug van een eeuw geleden. Af en toe moet de brug tijdelijk opnieuw geopend worden om het havenverkeer niet te hinderen.

Reppen voor een ticket
Wie ook de overtocht wil maken moet niet te lang wachten om een ticket aan te schaffen. Op het einde van de 1e publieke verkoopdag op 15 februari, stond de teller volgens het Vredescentrum al op 35.000 verkochte tickets. Die dag werden de geïnteresseerden dan ook extra verwend met gratis gegidste WOI-wandelingen en de tentoonstelling ‘Vrouwen in den Groote oorlog’ in het stadhuis. Berekeningen geven aan dat na 3 dagen reeds meer dan 40.000 kaartjes de deur uit zijn. Tickets (5 €/persoon) zijn te koop via de website http://www.antwerpen14-18.be of via het “Infopunt Antwerpen 14-18” in het Stadhuis van Antwerpen.

Weekend 3-5 oktober 2014 is officiële start van 14-18-herdenking
De tocht over de tijdelijke Scheldebrug duurt slechts 10 minuten. Als je na de wandeling op Linkeroever aankomt gaat de beleving verder. Zo worden er oorlogsgedichten voorgelezen, en is er voor de terugtocht in de voetgangerstunnel een audio parcours opgesteld. Bovendien geeft het brugticket dat weekend, ook gratis toegang tot tijdelijke WOI-tentoonstellingen die in vele Antwerpse musea reeds vanaf mei of augustus staan opgesteld.

Meer informatie
Vredesbrug
Tickets : 5 €/persoon of 6 € voor een combiticket met De Lijn.
Aankoop tickets via http://www.antwerpen14-18.be of via Infopunt “Antwerpen 14-18” aan de voorkant van het Stadhuis van Antwerpen (openingsuren in februari : alle dagen van 10-17u (vanaf 11u tijdens weekend). Groepsboekingen van +8 personen : info@vredescentrum.be of 03 338 83 03.

Andere WOI-activiteiten
Uitgebreid programma van weekend 3-5 oktober en WOI-tentoonstellingen : http://www.antwerpen14-18.be
Maandelijkse lezingen rond WOI : zie http://www.vredescentrum.be
Gegidste wandeling van 2u sinds begin van dit jaar : “Antwerpen in de Groote Oorlog”. Reserveren via Gidsenwerking Antwerpen : gidsenwerking@antwerpen.be of 03/338.95.32

herdenking eerste wereldoorlog  |  Antwerpen14-18  |  groote oorlog  |  Antwerpen  |  vredesponton  |  pontonbrug  |  vredesbrug

Zie ook

Voetgangerstunnel stadsarchief2

Vrijdag 18 maart 2011
Geschiedenis van de Antwerpse voetgangerstunnel


Reacties

Registreer of meld je aan om je mening te geven over dit onderwerp.


Zoeken
Uit in Antwerpen: Kalender
Telex

31-03-2016   Bastion van citadel van Alva blootgelegd in tuin van Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Archeologen adviseren "houden" in nieuwe tuin

04-03-2016   Schepen varen weer na loodsenstaking. Havenwerknemers tonen nu wat ze waard zijn om achterstand op te halen. Dat kunnen ze als geen ander.

27-02-2016   27.000 Antwerpenaren bezochten afgelopen feestjaar stadhuis van Antwerpen. Een (Antwerps)museumrecord, en dat voor een levend monument.

Kalender

Het weer in Antwerpen


Meest gelezen

Nieuwste berichten

Zaterdag 14 november 14:14
Sinterklaas hartelijk onthaald in Antwerpen

Maandag 12 januari 10:33
Op 12 januari 2015 is het Verloren Maandag

Dinsdag 18 februari 02:15
Stormloop voor Vredesbrug in Antwerpen

Zaterdag 16 november 07:58
Daar komt de Sint met Zwarte Piet(en)

Zaterdag 02 november 22:56
Antwerpen, tussen Leien en Singel verteld door de stadsgidsen