Hoe wordt afval gesorteerd?

Zowel particulieren als ondernemers vragen zich vaak af hoe afval eigenlijk wordt gesorteerd en gebruikt. Waar we tot jaren geleden nog al het afval op één grote hoop gooiden wordt daar nu veel bewuster mee omgegaan, en dat is maar goed ook. Een groot deel van de afvalberg wordt op deze manier namelijk gebruikt voor nieuwe producten of verpakkingen, waarmee we zeer milieuvriendelijk bezig zijn. Afval scheiden is een van de makkelijkste manieren waarop we de planeet kunnen helpen, maar hoe wordt het eigenlijk precies gesorteerd?

Afval sorteren bij de bron

Het belangrijkste onderdeel van het sorteren van afval gebeurt natuurlijk bij de bron, oftewel op de plek waar het wordt weggegooid. Consumenten kunnen thuis verschillende afvalbakken gebruiken, en deze toewijzen aan bijvoorbeeld, papier, plastic, glas en organisch afval. Op deze manier kunnen ze alles wat ze weggooien scheiden, waarmee de grootste stap al is gezet. Ook bedrijven kunnen dit doen, en wel op een grotere schaal. Als je als ondernemer bijvoorbeeld een afvalcontainer huren wilt, dan kun je specifieke containers huren voor alle soorten afval. Heb je geregeld een grote lading groenafval? Heb je een productie- of constructiebedrijf en komt daar veel afval bij kijken? Een afvalcontainer huren is in veel gevallen de oplossing, en het is nog handig ook! De verwerker van dit afval komt deze namelijk op specifieke tijden legen, waardoor je er zelf helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Hoe wordt restafval gescheiden?

Het is natuurlijk makkelijk om zaken als papier en karton, plastic, biologisch afval en glas te scheiden. Helaas zijn er nog steeds zaken die in geen enkele categorie thuishoren, waarmee ze automatisch tot het zogeheten restafval behoren. Dit restafval moet ook worden gescheiden, maar dit doen de meeste consumenten en bedrijven niet zelf. Vervolgens gaat dit afval naar een afvalverwerkingsinstallatie, waar het wordt omgezet in een hoog rendement aan elektriciteit. Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar dat is precies wat er met restafval gebeurt. Het is immers niet te recyclen of opnieuw te gebruiken (zoals bij papier of glas het geval is), en dus wordt het verbrand.

Afval scheiden op grote schaal

Voor de juiste afvalverwerking is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Consumenten doen dit al redelijk, maar bedrijven zijn belangrijker. Dit komt doordat zij over het algemeen op veel grotere schaal afval produceren. De juiste afvalcontainer huren voor het juiste type afval is een simpele manier om met je bedrijf bij te dragen aan deze ‘groene doelen’. Het is betaalbaar, makkelijk te implementeren en heel erg milieuvriendelijk.

Geef een reactie